top of page

Eigenwijze (w)onderzoekers: het verloren kabouterpad

Samen met het heerlijke 🌞, de bolderkar en kabouter Wobbel gingen we op pad aan de Meerpaal. Wat stond daar op het bord geschreven?? Een verloren kabouterdorp, geheim schrift en een boze tovenaar? Daar moesten we alles over weten!

Onderweg zagen we vele verschillende landschapselementen die we al goed kunnen verwoorden: de haven, de brug, het bos, veel naaldbomen met dennenappels eronder…


Wat betekenen die kaboutermutsen op de bomen? Dat we die richting moeten volgen! We kunnen al goed vertellen of we naar links, rechts of naar boven moeten wandelen. Naar boven?? Nee, dat betekent vooruit/rechtdoor natuurlijk!


Onderweg gaf kabouter Wobbel ons ook opdrachten. Dit a.h.v. de kabouterhuisjes die we tegen kwamen of gewoon zomaar 😀:

-rijmen: Rie ra rater, schildpad ga in het water

-tellen en hoeveelheden weergeven: zoek 5 dennenappels

-cijfers lezen die we tegen komen (codes)

-verschil tussen letters en symbolen

-welke dieren zien we en welke eigenschappen hebben ze? (Vliegen, kruipen, veren, 6 poten…)

-…


Wat een mooie eenden zagen we op het kanaal zwemmen. Ze kunnen niet alleen zwemmen maar ook vliegen!!! En… ook poep achterlaten! Maar wat een gekke poep! Even van dichterbij bekijken 👀.


In het 🌞 naast het kanaal konden we heerlijk ons koekje/fruit opeten.


Hier ontdekten we ook onze grote schaduwen.


Een tijdje geleden waaide het verschillende dagen heel hard. Hier konden we de gevolgen ook van zien: afgeknapte takken, omgewaaide bomen... Zo konden we de wortels wel heel goed bestuderen! We ontdekten ook wortels op het pad. Dit zijn wortels van bomen die naast het pad staan. Hier zuigen ze water en eten mee op!


Maar al die omgevallen boomstammen zijn ook heel nuttig voor kleine diertjes. Zij wonen hier in of eten hier van. Zien jullie de kleine gaatjes ook? Ook ontdekten we heel veel holletjes. Wie zou daarin wonen?

We leren respect hebben voor de natuur door niets stuk te maken, niet te luid te zijn, geen afval te gooien… Maar afval, dat komen we toch tegen!! Wat fijn dat wij alles opruimen zodat alles in het bos weer blij is!


Onderweg verzamelden we allerlei takken met naalden aan, dennenappels, stokken, stenen… en bedachten we samen een heerlijk plan! Want die boze tovenaar bleef toch door ons hoofd spoken. Wij gingen hem vangen!! 'We maken een gevangenis met stokken! We leggen er naalden in die prikken aan zijn billen! We moeten hem lokken met iets lekkers!...' Heerlijk toch, al die ideetjes. Op het einde van de tocht maakten we een kleine val 🪤 want onze voormiddag zat er helaas al op. Volgende keer voorzien we meer tijd voor bouwen en creëren 😉. Maar de boze tovenaar, die zal er ongetwijfeld wel ingetrapt zijn 🎉.


66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page